Co mají společného Sazka a svátek sv. Valentýna? Odpověď vás zřejmě trochu překvapí
14. únor je dnem lásky, kdy si zamilovaní téměř po celém světě projevují vzájemnou náklonnost. Žně mají květinářství, cukrárny, papírnictví, i prodejny se šperky, parfumerie, ale také ty nejlepší restaurace, které mají místa na večeři zarezervovaná už dlouho dopředu. Říkáte si, že bonboniér už bylo dost a chcete být letos trochu originální? Zkuste zajít třeba do trafiky a pořiďte své drahé polovičce vzrušující dárek, který vám může při troše štěstí splnit i ta nejtajnější přání.


Přečtěte si také: Velký valentýnský průzkum: jak Češi prožívají svátek sv. Valentýna?


Na svatého Valentýna se zamilované páry obdarovávají menšími i většími dárky. Někdo přinese květinu, přání z lásky nebo čokoládu, jiný zase parfém, poukaz na romantický wellness pobyt nebo třeba stírací los a s ním šanci na milionovou výhru. V současnosti dárky ke svátku zamilovaných prostě patří, i když ne vždy tomu tak bylo. 

Historie únorového svátku lásky sahá hluboko do minulosti, a to až do starověkého Říma, k festivalu Lupercalia. Ten se konal vždy v polovině února a oslavoval mimo jiné příchod jara. Byl zasvěcen Faunovi, bohu plodnosti, ochránci polí, pastevců a stád. Během festivalu byli mladí muži, známí jako Luperci, oblékáni do kozích kůží a běhali v nich po městě, zvláště kolem Palatinského pahorku. Věřilo se, že tato akce přináší plodnost, zdraví a ochranu před nebezpečím.


Náhodný los i první valentýnka

A právě Lupercalia a Sazka mají něco společného. Říkáte si, co by to asi tak mohlo být? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že je to prvek náhody, loterie a možnost, že se vám s trochou štěstí splní sny. Jednou z klíčových tradic festivalu bylo totiž spojování mužů a žen prostřednictvím loterijního systému. V osudí byla jména nezadaných žen a ta, jejíž jméno bylo vytaženo se stala pro období festivalu dočasnou partnerkou muže, který si ji „vylosoval“.  Pokud měl muž šťastnou ruku, často se z tohoto náhodného spojení vyvinul dlouhodobější vztah.

Ačkoli je na první pohled povaha Lupercalia výrazně odlišná od romantických okamžiků, které si spojujeme s Valentýnem a celý prastarý koncept se vlastně zdá velmi vzdálený naším současným zvykům, spojení mezi těmito dvěma svátky existuje. Jedna z teorií říká, že římský křesťanský církevní představitel Valentin byl popraven právě 14. února, tedy v době, kdy byl festival Lupercalia slaven.

Příběh Valentina byl spojen s láskou. V jeho době byli v Římě křesťané pronásledováni. Také Valentin byl zatčen a na příkaz císaře Claudia II. popraven. Před popravou ale údajně vrátil zrak slepé dívce, dceři svého žalářníka, kterou měl velmi rád. Zanechal jí poslední vzkaz podepsaný „Od tvého Valentina.“


Zkuste štěstí na Valentýna

 
 

 
Pokud přemýšlíte o ne zcela obvyklém dárku pro svou drahou polovičku, zkuste se inspirovat ve starověkém Římě, kde mnohdy náhodný výběr přinesl štěstí a třeba i nějaký ten splněný životní sen. Darujte jeden z rodiny stíracích losů Černá perla od Sazky. Váš dárek bude nejen vzrušující a originální, ale při troše štěstí může být i milionový. Ve hře Premium Černá perla je hlavní výhra v hodnotě 15 milionů korun. To už by byl opravdu příjemný Valentýnský dárek. Zkusíte to?
 

Přečtěte si také