Je káva tekuté štěstí? Zkuste to s ní na Mezinárodní den kávy!
Pro někoho je nezbytnou součástí ranní rutiny a způsobem, jakým začít den. Pro jiného je zase příležitostí k odpočinku nebo společenskou chvilkou. Káva zkrátka není jen obyčejný nápoj. Nemůžeme se tedy divit, že má svůj vlastní den. 1. říjen je Mezinárodním dnem kávy.


Přečtěte si také: Štěstí na druhou? Zkuste si na mezinárodní den čokolády vsadit nebo koupit los


Stejně jako nápoj připravený z kávových zrnek, je i historie kávy bohatá na chutě a vůně. Její příběh se začal psát v Etiopii, kde ji podle legendy kolem roku 850 n. l. objevil pastýř Kaldi, který si všiml, že jeho kozy byly po konzumaci kávových plodů více aktivní. A že si toho všiml opravdu správně. Káva má mnoha pozitivních účinků na naše tělo i mysl. I proto se stala tím nejoblíbenějším a nejvíce rozšířeným nápojem. Denně se na celém světě vypije 2,25 miliardy šálků.
 

Káva a zdraví: Je to více než energie

Káva obsahuje látku nazývanou kofein, která je známá svými povzbuzujícími účinky, nebo spíš tím, že nenechává naše nervová zakončení v klidu. Proto se tedy říká, že zvyšuje bdělost, zlepšuje koncentraci a pomáhá nám zůstat ve střehu. Některé studie naznačují, že káva může mít i další zdravotní „výhody.“ Obsahuje antioxidanty, které mohou chránit naše buňky před poškozením, a její konzumace bývá spojována s nižším rizikem některých onemocnění, jako jsou cukrovka či Parkinsonova choroba.

Většina z nás může také potvrdit, že má káva pozitivní vliv na naši náladu, a za to opět může kofein. Ten podporuje produkci dopaminu, který je často označován za „hormon štěstí". To může vysvětlit, proč si mnoho lidí spojuje kávu s pocitem radosti a povzbuzení.


Káva a štěstí: Více než jen náhoda

Káva bývá také velmi často spojována s pocitem štěstí. Mnozí z nás totiž věří v různé rituály a zvyky, které nám přinášejí štěstí. A káva právě takovým rituálem může být. Když si ráno připravujeme svůj oblíbený šálek, nejen, že nás to povzbudí, a dá nám také jakýsi pocit jistoty a pohody. Právě to jsou všechno faktory, které mohou přispět k našemu štěstí.


Káva a kamarádi: příjemná setkání 

Káva hraje také velmi důležitou roli v sociálním životě. Ranní šálek kávy si vychutnáváme doma s partnerem a přes den se pak často setkáváme s přáteli nebo kolegy na „kafi". To nám umožňuje budovat vztahy a sdílet příjemné okamžiky. I v tento moment opět vidíme spojení mezi kávou a štěstím. Tyto sociální interakce nám totiž umí zlepšit náladu, a díky tomu jsme pak spokojenější a šťastnější.


Káva jako šťastná loterie

Káva může mít velmi rozmanité chuti. Záleží nejen na způsobu přípravy, ale také na způsobu pražení, na půdě a podnebí, kde byla vypěstována i na tom, jak ji třeba doma skladujete. V šálku pak můžete cítit kyselejší ovocné tóny, příjemnou sladkost čokolády nebo i hořkou zemitou chuť. Chuťové rozdíly jsou patrné i mezi kávou připravenou filtrací nebo jako espresso. Jakou máte raději vy? Silné espresso, krémové cappuccino, jemný filtr nebo třeba tu z moka konvičky? Možností je nekonečno. Ochutnávka nové kávy tam často může být vlastně takovou malou loterií pro chuťové buňky.

A že přesně víte, která káva Vám chutná a jinou prostě nepijete, pak si zkuste loterii zahrát třeba vy sami. Co třeba poškádlit štěstí tematicky s online losem Cukr káva limonáda? Cena losu je 20 korun, za to si dobrou kávu určitě nekoupíte. A hlavní výhra? Až 500 000 korun. To už by bylo šálků kávy...
 
Mezinárodní den kávy vychází v roce 2023 na neděli, a to se losuje Sportka. Pokud nejste fanouškem losů, můžete zkusit vyplnit tiket a třeba se na vás usměje štěstí. Tak s chutí do toho a oslavte tento den nejen s kávou!
 

Přečtěte si také