Jak si dávat novoroční předsevzetí? Jedině s rozumem!
S novým rokem přichází nové začátky a příležitost k osobnímu růstu. Lidé si dávají novoroční předsevzetí, od kterých očekávají pozitivní změny. Mnoho z těchto předsevzetí ale končí neúspěchem. Jak tomu zabránit a přiblížit se dosažení změn, které si přejeme? Předsevzetí musí být reálná, dlouhodobě udržitelná a zodpovědná.


Přečtěte si také: Znáte herní limity? Je jich celkem sedm a jsou důležitým krokem k zodpovědnému hraní


Nejčastější novoroční předsevzetí

Zhubnout a cvičit pravidelně: Toto je klasika. Po přehánění s vánočními pohádkami a dobrotami se mnozí rozhodnou, že prostě musí zhubnout. V lednu tedy nebudou jíst nic sladkého ani tučného a budou cvičit každý den. Plán je to, zdá se, jasný, ale ne udržitelný ani rozumný. Žádný extrém totiž není zdravý.
 
Přestat kouřit nebo pít: Omezení nebo úplné vyloučení špatných návyků patří mezi častá předsevzetí. Mnoho lidí si slibuje, že s novým rokem definitivně skoncují s kouřením nebo výrazně omezí konzumaci alkoholu.
 
Profesní růst i osobní rozvoj: Zlepšení osobního i pracovního života a kariérní postup jsou další běžnými cíli. Lidé často slibují, že se budou vzdělávat, hledat nové příležitosti nebo se snažit dosáhnout povýšení. I zde je ale nutné mít jasně vytyčené postupné cíle. Zapsat se hned od ledna čí února na několik kurzů a webinářů asi není nejrozumnější. Zkuste to nejprve s jedním nebo dvěma a pak uvidíte, jak to budete časově zvládat. Odpočinek je také pro růst důležitý.

Uspořádat osobní finance: Mnozí se s novým rokem rozhodnou, že budou lépe hospodařit s penězi, začnou spořit nebo se zbaví dluhů. Zvlášť v tomto bodě je nutné mít vše pořádně propočítané a rozmyšlené. Zkratky totiž neexistují. Vyhrát v loterii? Ano, možné to je, ale potřebujete k tomu pořádnou dávku štěstí. Hraní rozhodně nelze chápat jako způsob, jakým zaplatit své dluhy nebo jakým si vydělat na bezstarostný život. Hrát je nutné vždy s rozumem. Zodpovědně a především tak, aby to neohrožovalo váš osobní ani profesní život. Jak na to? Zkuste si náš test zodpovědného hraní a nastavte si herní limity.
 

Jak dosáhnout úspěchu s novoročními předsevzetími

Stanovte si reálné cíle: Předejděte zklamání tím, že si stanovíte reálné a dosažitelné cíle. Místo abyste si říkali, že zhubnete 20 kilogramů za měsíc, od ledna si nezapálíte ani jednu cigaretu a na konci února získáte certifikát z marketingové komunikace, šití společenských šatů a péče o exotické ptactvo, stanovte si menší cíle a postupujte k nim pěkně krůček po krůčku.

Vytvořte plán: Mějte konkrétní plán, jak svá předsevzetí dosáhnout. Rozdělte si cíle na menší úkoly, sepište si je a vždy se soustřeďte jen na ten nejbližší.
 
Najděte podporu: Sdílejte svá předsevzetí s rodinou, přáteli nebo dokonce online komunitou. Podpora od ostatních vám může poskytnout povzbuzení a motivaci.

Buďte trpěliví: Změny nejsou okamžité. Buďte trpěliví a neztrácejte motivaci, i když to půjde pomaleji, než jste očekávali.

Slavte malé úspěchy: Každý krok k dosažení cíle je důležitý. Nezapomeňte slavit i malé úspěchy na cestě k velkým změnám.
 

Přečtěte si také