Vánoční inspirace: Stírací los je skvělým dárkem na poslední chvíli, ale ne pro děti!
Sazka, česká největší loterijní společnost, se v tomto roce již popáté zapojuje do celosvětové kampaně Gift Responsibility, jejíž cílem je upozornit na to, že stírací losy jsou zábavou pro dospělé a rozhodně nepatří do ruky dětem a mladistvým do 18 let.  I o Vánocích je potřeba hrát, a hlavně darovat, s rozumem.


Přečtěte si také: Hraj s rozumem. Díky Desateru zodpovědného hraní bude vaše hra bezpečnější


Zodpovědný přístup ke hraní je pro Sazku klíčovou záležitostí a rozhodně na to nezapomínáme ani v kouzelném adventním období, které právě prožíváme. I malá pozornost, jako je jeden z vánočních losů, dokáže obdarovanému vykouzlit nejen úsměv na rtech, ale při troše štěstí třeba i milionový zázrak.
 


Darujte s rozumem nejen o Vánocích

Kromě toho, že je stírání políček zábavou a dobrodružstvím, umí losy jako třeba Adventní kalendář s vůní perníčků nebo Zlatá šupina ukrytá pod štědrovečerním talířem vykouzlit tu pravou vánoční atmosféru. V mnoha rodinách je to i trochu tradice, společně losy stírat a oslavit pak dohromady případnou výhru. A do této zábavy se samozřejmě rádi zapojují i děti. Zde je ale nutné zbystřit. Stírací losy pro děti rozhodně nejsou.
 
A proč? Mnohé výzkumy ukazují, že čím dříve se člověk v dětství zapojí do hazardního hraní nebo se mu dokonce vystaví, tím je pravděpodobnější, že se u něj později v životě vyvine problém s hraním. Právě kvůli dospělým, kteří si nejspíše související rizika vůbec neuvědomují, se děti často dostávají do styku s loterijními produkty ve velmi útlém věku. A to i přesto, že je hraní hazardních her v České republice povoleno až od 18 let a v prodejně si děti žádnou z her, tedy ani stírací losy, koupit nemohou.
 


Kupte raději paysafecard nebo pexeso

Už při samotnému nákupu losů je nutné zapřemýšlet a koupit losy skutečně jen pro dospěláky, a to i v případě, že sháníte nějakou drobnost na poslední chvíli, třeba na Štědrý den. Hodně prodejních míst s terminálem Sazky má otevřeno i o víkendech a svátcích až do večera, a více než 700 z nich dokonce nonstop.

Když tedy budete losy pro dospělé rodinné příslušníky a kamarády kupovat, zkuste se porozhlédnout a určitě najdete něco i pro dětské osazenstvo. Pro teenagery, kteří rádi hrají hry na počítači, poslouchají streamovanou hudbu nebo si kupují filmy, je třeba dokonalou alternativou předplacená paysafecard, díky níž je možné za tyto služby a zboží bezpečně na internetu zaplatit. Navíc od srpna 2023 nabízí Sazka ve spolupráci s paysafecard jako jediná na českém trhu možnost zvolit si libovolnou částku od 200 do 2500 korun, kterou chcete paysafecard nabít.
 
Pro menší děti je pak hezkou pozorností, která je na chvilku zabaví, třeba pexeso nebo omalovánky s pastelkami.
 


Sazka patří k lídrům na poli zodpovědného hraní 

Vedle toho, že se Sazka každoročně zapojuje do kampaně Gift Responsibility, stojí také za vlastním komplexním projektem Hraj s rozumem. Ten si klade za cíl věnovat se vzdělávání hráčů a primární prevenci problémového hraní tak, aby hra zůstala vždy jen zábavou. Web hrajsrozumem.sazka.cz vysvětluje desatero zodpovědného hraní, nabízí návod k nastavení herních limitů, informace o rizikovosti her, ale i test hráčského chování.
 

Přečtěte si také