Strach z pátku třináctého? Naopak! Češi si ho oblíbili a zkouší své štěstí v číselných loteriích
Pátek třináctého nenechává nikoho chladným. Někdo by v tento den nejraději nic nedělal a nikam nechodil, aby se náhodou něco špatného nestalo. Jiný to naopak vnímá jako příležitost, kdy poškádlit štěstí. Kdy jindy by to také mělo vyjít, že? Podle dat společnosti Sazka je právě tento „smolný den“ spojován s masivním přílivem sázek do číselných loterií. Náhoda? Ne, jedná se o trend. A zajímavé je, že nikde jinde v Evropě není tak výrazný jako v České republice.


Přečtěte si také: Je káva tekuté štěstí? Zkuste to s ní na Mezinárodní den kávy!


Koukáte do kalendáře a u pátku vidíte číslo 13. Co vás první napadne? Hlavně, ať se něco nestane! Nebo by se stát mohlo? Pro mnoho sázejících v České republice je tento den takovým malým svátkem. Nebo možná spíš příležitostí k tomu, vyzkoušet své štěstí. Na každý pátek třináctého se skoro jako zázrakem zvedá počet těch, co si jdou vsadit loterii. Podle dat společnosti Sazka je příliv sázenek až dvojnásobný oproti pátkům „běžným“.
 
„Pátek třináctého je sázkařsky nejsilnějším dnem dlouhodobě a víme, že právě v tomto datu zkouší své štěstí i lidé, kteří běžně nepatří mezi pravidelné sázející. Během posledního pátku třináctého jsme se Sportkou dosáhli na dvojnásobný počet přijatých sázek a odhadujeme, že tentokrát se podaří tuto hranici ještě posunout,“ komentuje Martin Eliáš, brand manažer loterií společnosti Sazka.
 

Padají velké částky

Dlouhodobě nejoblíbenější loterií je u českých sázejících Sportka. Za posledních osm let v ní přinesly pátky třináctého celkem čtyři výhry prvního pořadí. Ta nejvyšší v hodnotě více než 25 milionů korun byla vylosována v roce 2019. V řádech desítek milionů se v pátek 13. pohybovaly také výhry v mezinárodní loterii Eurojackpot.
 
Vedle Sportky a Eurojackpotu se v pátek losuje také novinka v portfoliu Sazky – loterie Mini Renta, která umí výherci nadělit až tisícovku denně po celý rok.
 

Proč zrovna třináctka? 

Číslo 13 má zvláštní symboliku už od pradávna. Na pátek 13. prý historicky připadá začátek pronásledování a vraždění templářů ve Francii, 13 členek má údajně čarodějnický slet, 13 schodů vedlo na popraviště a třináctý v pořadí také přišel k poslední večeři Krista zrádce Jidáš. Třináctky se  mnoho lidí tak bojí, že dokonce v některých hotelech nemají pokoje s tímto číslem nebo ve 13. patře hosty vůbec neubytovávají. Existují i letadla, v nichž řadu 13 prostě nenajdete. Pověrčivost lidí je silná, a to až tak, že má strach ze třináctky svůj název – triskaidekafobie.

Kromě neblahých událostí, pro které je pátek třináctého proslulý, se s ním pojí i řada věcí pozitivních. K pátku 13. se datuje například narození filmového génia Alfreda Hitchcocka. V pátek 13. února 1998 zase zvítězil český národní hokejový tým v první bitvě olympijských her v Naganu. V Americe, ale i u nás v Česku existují dokonce spolky, které pověry o smolném pátku třináctého vyvracejí a tento den dokonce prohlašují za šťastný. Slyšeli jste už o Sekci 13 nebo The Friday 13th Club? Možná i na tom něco bude…
 
A do jaké skupiny patříte vy? Bude pro vás pátek 13. října 2023 šťastným dnem?


Zajímavý tip na závěr

Stále váháte? Prozradíme vám ještě jednu zajímavost na závěr: Číslo 13 je mezi českými sázejícími obecně populární a spolu s čísly 7 a 10 se řadí k nejčastěji tipovaným hodnotám ve Sportce. Figurovalo také ve třech z celkem třinácti stomilionových výher.
 

Přečtěte si také