Štěstí na druhou? Zkuste si na mezinárodní den čokolády vsadit nebo koupit los
Kdo by neměl rád čokoládu? Mléčná, hořká, ruby, bílá, s oříšky nebo sušeným ovocem, se sušenkami, kousky kávy a pro ty, co mají rádi něco ostřejšího třeba s chilli. A takto bychom mohli pokračovat dál a stejně bychom nevyjmenovali všechny možnosti, jak si čokoládu vychutnat. Její konzumace je ale pro mnohé synonymem neřesti, a přitom je prokázáno, že právě tato pochoutka přináší pocit štěstí. Nevěříte? Zkuste si kousek dát třeba na mezinárodní den čokolády, který každoročně připadá na 13. září.


Přečtěte si také: Honila ji mlsná, tak si došla pro sušenky. Z obchodu se vrátila s necelými 16 miliony korun


Čokoláda je oblíbená všude na světě. Snad i proto má den, který je zasvěcen jen jí. Vlastně takové dny má hned dva. Na 13. září připadá mezinárodní den čokolády a o dva měsíce a pár dní dříve, 7. července, najdeme v kalendáři Světový den čokolády. A co jiného se hodí na oslavu takového dne než si koupit tabulku oblíbené čokolády. 

TIP: Když už budete v obchodě, zapřemýšlejte nad tím, zda si nekoupit i stírací los nebo si třeba vsadit loterii. Proč? Jak je totiž známo, čokoláda přináší pocit štěstí stejně, jako výhra v loterii. A co je lepší než štěstí? No přece štěstí na druhou! 


Historie čokolády 

Historie čokolády sahá tisíce let zpátky, do období, kdy střední Americe vládly civilizace Mayů, Aztéků a Olméků. Tehdy se ale nekonzumovala v podobě, jak je běžné dnes. Prvotní čokoládové nápoje byly výrazně hořké a byly považovány za nápoj bohů. Až později, když Krištof Kolumbus objevil Ameriku, byla čokoláda, lépe řečeno kakaové boby, z nichž se vyrábí, dovezena do Evropy. Začal se do ní přidávat cukru a mléko, a stala se tím sladkým pokladem, který známe dnes.


Čokoláda a štěstí

Po čokoládě saháme nejen v okamžiku, kdy nás honí mlsná, ale také tehdy, když jsme smutní, vyčerpaní, naštvaní nebo vystresovaní. Stačí kousek a najednou je nám lépe. Je to náhoda nebo je snad čokoláda kouzelná? Možná ano, ale existují i racionální důvody, proč nám tato pochoutka přináší pocit úlevy, štěstí a radosti. 

Chemie štěstí: Čokoláda obsahuje látky, které mohou v mozku zvyšovat hladinu štěstí. Jednou z nich je například fenyletylamin, známý také jako „droga lásky“, která se uvolňuje také během zamilovanosti.
 
Tvar a textura: Jednoduše rozlomte čokoládovou tabulku a poslouchejte ten zvuk. To praskání vám může způsobit uspokojení. A jak čokoláda pomalu taje na jazyku, uvolňuje se radostný pocit.

Rituál a odpočinek: Konzumace čokolády je často spojena s krátkou chvílí odpočinku, kdy si můžete dopřát luxusní moment jen pro sebe. Tento rituál může pomoci snížit stres a zvýšit pocit štěstí.

Spojení s dobrými vzpomínkami: Čokoláda je často spojována s radostnými událostmi, jako jsou narozeniny, Vánoce a Valentýn. Proto má pro mnoho lidí sentimentální hodnotu a připomíná jim šťastné chvíle.


Co má společného čokoláda a Sazka? 

Už jsme to v textu výše nakousli, že čokoláda, stejně jako výhra v loterii přináší pocit štěstí. To ale není vše, co má sladká pochoutka s českou loterijní jedničkou společného.
 
Jedinečný okamžik: Ta chvilka, když se vám v ústech rozpouští kostička čokolády a díky chemickým reakcím v těle vás zaplavuje příval radosti, je srovnatelný s okamžikem, který zažívají výherci, když se dozví o tom, že vyhráli. Je to intenzivní pocit štěstí. 

Klid a pohoda: Čokoládu si nejlépe vychutnáme, když na to máme klid. Tato chvíle se pak stává takovým krátkým únikem od každodenního stresu a povinností. I to může být srovnatelné s okamžikem, kdy se dozvíte o tom, že jste vyhráli v loterii. Pocit výhry totiž často dává možnost na chvíli zapomenout na starosti a nechat se unést euforií.

Společná radost: Čokoláda je také spojována s příjemnými okamžiky, které trávíme se s těmi, co máme rádi. Podělit se o čokoládu nebo bonboniéru s rodinou a přáteli přináší radost a posiluje vztahy. Podobně i výhra v loterii může být pro vás a vaše blízké vzácným momentem, který můžete sdílet a slavit společně.

Zodpovědný přístup: Stejně jako bychom měli konzumovat čokoládu s mírou, měli bychom zodpovědně a s jasným plánem přistupovat také k loterijním hrám. 

Jak tedy oslavíte mezinárodní den čokolády? Pochutnáte si na sladkém štěstí nebo půjdete paní Štěstěně naproti se Sazkou? Nebo snad obojí? To už necháme na vás. Jen ale připomeneme, že ve středu 13. září se losuje Sportka.
 

Přečtěte si také