Sazka se stala generálním partnerem královny české cyklistiky Ivety Miculyčové
Pomoc na cestě za sny a splněnými cíli je stejně jako podpora českého profesionálního i amatérského sportu a nadějných mladých talentů součástí DNA Sazky. V posledních letech je to především cyklistika, kterou společnost podporuje na všech jejích úrovních. Nejnovější důkazem toho je, že se Sazka na začátku září stala generálním královny české cyklistiky a dvojnásobné mistryně Evropy v soutěži Freestyle Park Ivety Miculyčové.


Přečtěte si také: Jan Valenta: Freestyle BMX je moje srdcovka. Se Sazkou do toho pořádně šlápneme!


Jak se říká, trénink dělá mistra. To je sice pravda, ale záleží na tom, kde, jak a pod vedením koho ten trénink probíhá. Prvním krokem k tomu, aby měla čerstvě plnoletá česká bikerka Iveta Miculyčová obdobné podmínky a zázemí jako mají jezdkyně ze světové BMX špičky, bylo rozhodnutí, spojit se s legendou českého freestyle BMX Michaelem Beranem. Toto rozhodnutí si Iveta mohla dovolit díky nově navázané spolupráci se Sazkou, která se na začátku září stala jejím generálním partnerem. „Mám velkou radost, že vedle sebe budu mít legendu freestyle BMX. Od Berryho (Berana) se toho můžu naučit fakt hodně. Vždyť je to jezdec, který vymyslel i vlastní triky,” říká bikerka. 


Lepší podmínky pro BMX v Česku

Ivetě se nyní díky podpoře Sazky otevírají zcela nové tréninkové možnosti, které ji ve skvěle rozjeté kariéře mohou posunout ještě výš. Nové partnerství dělá Miculyčové radost hned z několika důvodů. „Pro mě samotnou je to skvělá příležitost, jak rozšířit tým a mít možnost se učit od nejlepších. Stejně velkou radost mi dělá to, že u Sazky vidím podobnou vášeň pro freestyle BMX, jako mám já. Navíc chtějí pomoci posunout celý náš sport, což je super.“   


Iveta na to má!

Michael Beran vidí ve své nové svěřenkyni obrovský potenciál a talent. „Pořád ji říkám, že vůbec neví, jak dobře může jezdit. Naštěstí to vidím a vím, že má strop hodně vysoko,” říká. Beran by byl rád, aby Miculyčová trikově jezdila to, co jezdil on, protože podle něj právě na takovou úroveň Iveta určitě má. K dosažení takových met je ale nutné trénovat na těch nejlepších a nejnáročnějších skateparcích na světě.
 
„Všude ve světě vznikají čím dál náročnější skateparky. U nás je největší skatepark v Pardubicích, který není vůbec špatný, ale podle zahraničních měřítek patří mezi průměrně náročné. My potřebujeme více. Věřím však, že společně s Ivet a silnými partnery v zádech postupně i toto dokážeme zlepšovat ” říká Beran. V příštích měsících s Miculyčovou plánují vyjet na zahraniční tréninkové kempy. „S trenérem teď řešíme podzimní program. Díky podpoře Sazky můžeme s trenérem plánovat například soustředění v Anglii i na dalších místech. V příštích týdnech mě pak čekají závody ve Švýcarsku a Číně, které jsou klíčové pro olympijskou kvalifikaci,” popisuje bikerka.


Dlouhá cesta na OH

Olympijské hry v Paříži budou ani ne za rok, v létě 2024. Vypadá t jako poměrně krátká doba, ale Miculyčové kvalifikační cesta je ještě hodně dlouhá. „Důležité budou pro Ivetu teprve kvalifikační závody v březnu až květnu příštího roku. Tam se poměří s mezinárodní konkurencí. Ale vzhledem k jejímu nadšení, talentu, a teď už i skvělému zázemí věřím, že se do Paříže kvalifikuje,“ poodhalil plány Ivetin manažer Jan Koukal. Účast na olympiádě by byla pro naději českého Freestyle BMX splněným snem.
 
Protože Sazka ráda pomáhá plnit sny, rozhodnutí Miculyčovou podpořit nebylo nijak složité. „Chceme podporovat zajímavé trendy v českém sportu a také nadějné sportovce, kteří inspirují ostatní. A právě Iveta je velmi inspirující osobnost. Původně talentovaná fotbalistka si k BMX našla cestu sama a s obdivuhodnou odvahou se pouští do prozkoumávání limitů této disciplíny i sebe sama. Chceme ocenit její píli a moc rádi jí podpoříme na cestě za jejími sportovními sny,“ vysvětlil motivy spolupráce Petr Jonák, ředitel Vnějších vztahů a udržitelnosti. 


Kdo je Iveta Miculyčová?

Cyklistka Iveta Miculyčová se věnuje disciplíně BMX freestyle, konkrétně kategorii park neboli jízdě v bike-parku. Narodila se 15.září 2005, původně se věnovala atletice, následně hrála fotbal v žákovském týmu Hradce Králové a probojovala se až do ženské fotbalové reprezentace do 15 let. Na BMX přesedlala až v roce 2019. Už během prvních závodů zvládla předvést jako první žena v republice back flip. Během čtyř let se pak stala dvojnásobnou mistryní Evropy (2022 a 2023), bronzovou medailistkou z mistrovství světa (2022) a vyhrála mnoho dalších závodů. Žije v Kostelci nad Orlicí, studuje obor požární ochrana na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích.
 

Přečtěte si také